Uyku Apnesi Nedir?
Uyku apnesi, uyku sırasında şiddetli horlama ile birlikte 10 saniyeden daha uzun bir süre solunumun durmasıdır. Ciddiye alınması gereken bir hastalık olan uyku apnesi, oldukça sık görülen bir durumdur.
Uyku Apnesinin Nedenleri Nelerdir?
Uyku apnesinin en sık görülen nedeni, boğaz ve yumuşak damaktaki kasların uyku sırasında havanın geçiş yolunu kapatacak şekilde gevşemesidir. Aşırı kilolu olmak, bademciklerin çok büyük olması ve geniz eti büyümesi de uyku apnesine neden olabilir. Uyku apnesi hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir.
Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir?
Uyku apnesinin en önemli belirtisi uyku sırasında solunumun durmasıdır. Uyku apnesinin diğer belirtileri Uykuda sırasında huzursuzluk, horlama, terleme, ağız kuruluğu, reflü, sabahları dinlenmiş olarak uyanamama ve yorgun kalmadır.
Apne, solunum duraklamasından dolayı uyku düzeninin ve kalitesinin bozulmasına neden olan önemli bir hastalıktır. Uyku sırasında solunumun 10 saniye süreyle durması, kandaki oksijen miktarının azalmasına yol açar. Bu durum kalp ritim bozukluğuna ve uykuda ani ölümlere neden olabilir.
Horlamaya, gün içinde aşırı uyku ve sinirlilik hali, yorgunluk hissi, unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve öğrenme bozuklukları eşlik ediyorsa uyku apnesinden şüphe edilmelidir. Sabah kalktıktan sonraki baş ağrısı, ağız kuruluğu, gece çok sık idrara çıkma, uykuda aşırı terleme uyku apnesinin belirtilerindendir.
Uyku Apnesinin Tedavisi Nasıldır?
Uyku apnesinin öncelikle, uyku testi ve uyku endoskopisi yapılarak değerlendirilmelidir. Uyku endoskopisinde, hasta tam olarak uyutulmadan hafif uyku hali yaratılıp özel bir cihazla yumuşak damak, küçük dil ve dil kökü incelenir. Böylece ameliyatın gerekli olup olmadığı daha doğru bir şekilde değerlendirilir.
Apne tedavisinde bazı hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Ameliyattan fayda görme oranı %70’e kadar çıkmaktadır. Cerrahi tedaviden fayda göremeyecek derecede ağır apnesi olan hastalara, uyku sırasında takılacak bir takım cihazlarla tedavi yoluna gidilir.