Tükürük bezi tümörleri, tükürük bezlerinden kaynaklanan tümörlerdir. Bu tümörler iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. Tükürük, içerdiği enzimler ile sindirime yardımcı olur. Ayrıca ağız ve boğaz enfeksiyonlarına karşı vücudu koruyan antikor adı verilen maddeleri içerir.
En büyük tükürük bezi parotis adı verilen bezdir. Kulakların hemen önünde bulunur. Tükürük bezi tümörlerinin çoğu bu bezde görülür. Parotis bezi tümörlerin çoğu iyi huyludur yani kanser değildir. Ancak kötü huylu tükürük bezi tümörlerinin de çoğu bu bezde görülür.
Submandibular bezler ise çene altında bulunur, daha küçüktürler ve tükürük salgısını dil altına boşaltırlar. Bu bezden köken alan tümörlerin yaklaşık yarısı kötü huyludur, yani kanserdir.
En küçük tükürük bezi ise sublingual bezdir. Ağız tabanının altında bulunur. Bu bezlerden köken alan tümörler oldukça nadirdir.
Tükürük Bezi Tümörleri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Tükürük bezi tümörü için risk faktörleri şunlardır;
- Yaşlanma
- Erkek cinsiyetinden olma
- Radyasyon ışınlarına maruz kalma
- Radyoaktif maddelere maruz kalmak
- Aile öyküsü
- Tütün kullanımı
- Alkol tüketimi
- Diyet alışkanlığı
- Cep telefonu kullanımı
Tükürük Bezi Tümörlerinin Belirtileri Nelerdir?
- Ağız içinde, yanakta, çenede ya da boyunda şişlik, kitle, yumru
- Ağız, yanak, çene, kulak ya da boyunda ağrı
- Yüzün bir kısmında uyuşma
- Yüzün bir tarafındaki kaslarda zayıflık
- Ağzı tam olarak açmada sorun
- Bir kulaktan sıvı boşaltma
- Yutma zorluğu
Tükürük Bezi Tümörlerinin Tedavisi Nasıldır?
Tükürük bezi tümörünün tedavisi ameliyat ile tükürük bezinin çıkarılmasıdır. Ameliyat sırasında kanser dokusu ve etrafındaki tükürük bezinin bir kısmı ya da tamamı çıkarılır. Bazen tükürük bezinin etrafındaki dokular da alınabilir. Amaç, çıkarılan tümörün dış kenarlarında hiçbir kanser hücresini bırakmamaktır. Kanser yüksek dereceli ya da lenf bezlerine yayılmışsa, boynun aynı tarafındaki lenf bezleri de çıkarılır.