Tiroidektomi Nedir?
Tiroidektomi, genel anestezi altında tiroit bezinin bir kısmının ya da tamamının ameliyat ile çıkarılması işlemidir. Ameliyat sırasında boyunun alt kısmında orta hatta yaklaşık 5-8 cm’lik bir kesi ile girilir, tiroit bezine ulaşılarak ameliyat gerçekleştirilir.
Tiroidektomi Ne Zaman Yapılır?
Tiroidektomi ameliyatının yapılmasını gerektiren durumlar şunlardır;
Tiroid Kanseri: Tiroid kanserinin en etkili tedavisi tiroidin çıkarılmasıdır.
Tiroit Nodülleri: Tiroit içindeki büyük nodüller soluk borusuna yaptıkları bası nedeniyle ya da kozmetik açıdan sorunlar oluşturabilir. Ayrıca büyük bir nodülün içinde küçük bir kanser odağının iğne biyopsisi ile atlanma olasılığı yüksek olduğundan, 4 cm’nin üstündeki nodüllerin ameliyat ile çıkarılması gerekir.
Hipertiroidi : Tiroit hormonunun aşırı üretilmesi durumudur. Bezin tamamının ya da bir nodülün çok fazla hormon üretmesine bağlı oluşan bir durumdur. İlaç tedavisi ya da radyoaktif iyot tedavisine cevap vermeyen hipertiroidi durumlarında ameliyat gerekebilir.
Tiroidektominin Çeşitleri Nelerdir?
Total tiroidektomi: Tiroit bezinin tamamının çıkarılması işlemidir.
Totale yakın tiroidektomi: Bu işlemde bilerek 1-2 gr kadar tiroit dokusu bırakılır. Ses sinirinin tiroit dokusuyla çok yakın olması durumunda, sinire herhangi bir zarar vermemek için uygulanır.
Subtotal tiroidektomi: Tiroit yatağında 1-2 gr dan daha fazla doku bırakılmasıdır. Günümüzde kabul edilen bir teknik değildir. Özellikle tiroid kanserlerinde kesinlikle uygulanmaması gerekir.
Total lobektomi: Tiroit bezinin bir yarısının (lobunun) tamamının çıkarılması diğer yarısının ise bırakılmasıdır.
Tamamlayıcı tiroidektomi: Total lobektomi işleminde, patoloji incelemesinde kanser tespit edilirse, bırakılan karşı lobun da ikinci bir ameliyat ile çıkarılmasıdır.