Tiroid kanseri, tiroit bezindeki hücrelerden köken alan bir kanser türüdür. Hastalık kendini çoğu kez boyunda bir kitle belli eder ya da tiroit bezi içinde bir nodül olarak görülür. Tiroit bezi içinde bezelye ya da ceviz büyüklüğünde olabilen ve hücrelerin toplanarak bir araya gelmesi sonucu oluşan topluluğa nodül adı verilir. Nodül hormon üretiyorsa sıcak nodül, üretmiyorsa soğuk nodül olarak isimlendirilir. Soğuk nodüllerin yaklaşık yüzde 15 kansere dönüşebilir. Bu yüzden soğuk nodül tespit edildiğinde mutlaka kanser olup olmadığını tespit için iğneyle tiroid biyopsisi yapılması gerekir. Baş ve boyun bölgesinin radyasyona maruz kalması tiroid kanseri gelişimini artırır.
Tiroid Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tiroid kanserinin tedavisinde en etkili yöntem ameliyattır. Tiroid kanserin tedavisi için tiroid bezinin sadece bir kısmının çıkarılmasının yeterli olabileceği düşünülse de, nüks olasılığını azaltması açısından en güvenilir yöntemin tiroid bezinin tamamen çıkartılması olduğu da savunulmaktadır. Tiroid ameliyatı sonrası ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğü gibi sorunlar görülebilir. Ancak ameliyatın deneyimli bir cerrah tarafından yapılması durumunda bu tür sorunlar çok nadir görülmektedir.
Ameliyat sırasındaki bulgulara, kanserin patolojik evresine ve ameliyat sonrası yapılan tüm vücut taramaları sonucuna göre, ameliyattan sonra bazı hastalara radyoaktif iyot tedavisi de uygulanabilir.