Otoskleroz Nedir?
Kulak kireçlenmesi ya da tıbbi adıyla otoskleroz, orta kulaktaki kemikçiklerden, iç kulağa en yakın kemik olan stapes (üzengi) kemiğinde meydana gelen kemik yapım ve yıkımıyla ilgili bir bozukluk sonucu oluşan bir hastalıktır. Üzengi kemiğinde meydana gelen kireçlenme odağı, orta kulaktaki kemikçiklerin titreşimini önler. Kemikler titreşemeyince ses iç kulağa iletilemez.
Otoskleroz Belirtileri Nelerdir?
Otoskleroz yani kulak kireçlenmesi belirtileri geç ortaya çıkar. Hastalığın başlangıcı sessizdir, bu yüzden fark edilmesi güçtür ve hastalık ilerler. Otosklerozun en önemli belirtisi işitme kaybı ve kulak çınlamasıdır. İşitme kaybı tek ya da çift kulakta olabilir. İşitme kaybı gittikçe ilerler. Baş dönmesi ve denge sorunları da bu belirtilere eşlik edebilir.
Kulak Kireçlenmesi Nedenleri Nelerdir?
Otosklerozun nedeni tam olarak belli değildir. Hastalıkta kalıtsal yatkınlık söz konusudur. Hastalık genellikle yirmili yaşlarda başlar. Kadınlarda daha sık görülür.
Otoskleroz Tedavisinde Nasıldır?
Otoskleros tedavisinde kullanılan yöntemler; gözlem, işitme cihazı kullanımı,sodyum florid tedavisi ve ameliyat tedavisidir. Hafif işitme kaybı olan hastalar gözlem altında tutularak düzenli olarak takip edilebilir. Hastalığın gidişine göre başka bir tedavi seçeneğine karar verilebilir.
Sodyum florid tedavisi, hastalık iç kulağa da ulaştıysa, baş dönmesi ve dengesizlik problemleri varsa ve hastalık odağı henüz kemikleşmemiş ise kullanılabilir.
Ameliyat için uygun olan hastalarda işitme cihazı kullanımı önerilmemektedir. Otoskleroz ameliyatı, stapedektomi ya da stapedotomi olarak adlandırılmaktadır. Ameliyatta kireçlenmiş olan üzengi kemiği kısmen veya tamamen çıkartılarak yerine bir protez konulmaktadır. Bu işlem, ameliyatı yapan cerrahın tercihine göre lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir.