Kulak Çınlaması Nedir?
Kulak çınlaması ya da tıp dilindeki adıyla tinnitus, cızırtı, uğultu, su gürültüsüne benzer sesler duyma şeklinde tarif edilen ve kişinin yaşam kalitesini oldukça bozan bir durumdur. Kulak çınlaması arada bir ya da sürekli olabilir. Tek kulağı ya da her iki kulağı birden etkileyebilir. Kulak çınlamasını sadece hasta duyuyorsa buna subjektif tinnitus, sadece hasta değil başkaları da bu sesleri duyuyorsa objektif tinnitus adı verilir.
Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir?
Kulak çınlamasının altında yatan birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenlerin çoğu basit yani kolay tedavi edilebilir nedenlerdir. Kulak çınlamasının en sık görülen nedenlerinden biri, iç kulakta bulunan işitme sinirinde özellikle ileri yaşlarda meydana gelen hasardır. Kulak çınlamasının en sık görülen bir başka nedeni de yüksek sestir. Özellikle sanayi sektöründe çalışanların maruz kaldığı gürültüler, çeşitli alarmları ve yüksek sesle müzik dinleme kulak için oldukça zararlıdır. Bazen kulak çınlaması beyin tümörü gibi ciddi hastalığın belirtisi de olabilmektedir.
Kulak çınlamasının en sık görülen nedenleri;
- İşitme sinirinin uçlarında meydana gelen hasar
- Buşon (Kulak kiri)
- Kulak zarı sorunları
- Kulak enfeksiyonu
- Alerjik rinit
- Sinüzit
- Kulağa alınan darbeler
- Orta kulakta sıvı birikimi
- Östaki tüpünün genişlemesi (hamilelik ya da kilo vermeye bağlı olabilmektedir)
- Baş ve boyun bölgesindeki damarlarda görülen genişleme
- İşitmeyi sağlayan sinirde gelişen tümör (akustik nörinom)
- Tansiyon yüksekliği ya da düşüklüğü
- Bazı ilaçların yan etkisi (romatizma ilaçları, antibiyotikler, aspirin )
Kulak Çınlamasının Tedavi Nasıldır?
Kulak çınlamasının tedavisi, altta yatan nedeninin bulunup ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Altta yatan nedenin tespiti için bazı filmler ve denge testleri gerekebilir. Ancak bazen tüm araştırmalara rağmen kulak çınlamasının nedeni bulunamayabilir. Kulak çınlamasının tedavisi için bazı ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu ilaçlar, rahatlama sağlasa da tam tedavi için yeterli olmayabilir.