İşitme kaybı; etraftaki sesleri işitme hassasiyetindeki azalma, sesleri algılamakta güçlük çekme, kulakta çınlama ya da uğultu gibi seslerin duyulması durumudur. Bir kişide işitme kaybı varsa, işitme kaybının tipi, işitme kaybının derecesi ve işitme kaybının ses hangi frekanslarını etkilediğinin bilinmesi önemlidir.
İşitme kaybının periferik ve merkezi işitme kaybı olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Periferik işitme sistemini ilgilendiren işitme kaybında üç tip işitme kaybı vardır. Bunlar iletim tipi işitme kaybı, sensörinöral tip işitme kaybı ve karma tip işitme kaybıdır. Merkezi işitme sistemini ilgilendiren durumlarda ise işitilen seslerin anlamlandırılması ile ilgili sorunlar ön plandadır. Bu duruma merkezi işitsel işlemleme bozukluğu denilmektedir.
İşitme Kaybının Belirtileri Nelerdir?
- Seslerin algılanmasında güçlük çekme
- Karşıdaki kişiyi duymada zorlanma ve ondan yüksek sesle konuşmasını isteme
- Radyo ve televizyon gibi cihazların seslerini yükseltme isteği
- Kalabalık ve gürültü ortamlarda bulunmaktan kaçınma
- İnsanlar arasında konuşmaktan kaçınma
- Kulakta çınlama, uğultu gibi seslerin olması
İşitme Kaybının Önemi Nedir?
İşitme kaybı eğer doğuştan var ve fark edilmemiş ise, bu durumdan dil ve konuşma gelişimi de olumsuz etkilemektedir. Hatta bu çocuklarda dil ve konuşma gelişimi hiç olmayabilmektedir. Dil ve konuşma problemlerine ek olarak öğrenme sorunları da ortaya çıkmaktadır. İletişim problemleri sonucu kişide sosyal izolasyon, öz güven eksikliği ve zayıf kişilik gelişimi görülebilmektedir.
Yetişkinlerde görülen işitme kayıpları anlama güçlüklerine bağlı olarak sinirlilik hali, sosyal çekinceler, öz güven sorunları gibi durumlara yol açabilir.
İşitme Kaybının Nedenleri Nelerdir?
İşitme kaybı doğumsal ya da sonradan kazanılmış olabilir. Doğumsal olan nedenler genetik olan ve olmayan olmak üzere ikiye ayrılabilir. Genetik olmayan işitme kaybı nedenleri arasında erken doğumlar, düşük doğum ağırlığı, anne karnında geçirilen enfeksiyonlar sayılabilir. Genetik kökenli işitme kayıplarına ise Down sendromu, Usher sendromu gibi hastalıklar neden olabilir.
Kulak enfeksiyonları, aşırı gürültüye maruz kalma ve yaşlanmaya bağlı işitme kayıpları sonradan oluşan işitme kayıplarına örnek olarak verilebilir.
İşitme Kaybının Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
- İşitme cihazı uygulaması
- Koklear implant (biyonik kulak) uygulaması: İşitme cihazından fayda sağlanamayan durumlarda tercih edilen bir yöntemdir.
- Kemik yolu ve orta kulak implantları
- İşitsel rehabilitasyon: Özellikle bebek ve çocuklarda sadece cihaz uygulaması yeterli olmamakta işitsel kapasitenin verimli kullanılması için işitsel eğitim uygulamaları gerekmektedir.