Nazal Polip Nedir?
Burun polibi ya da nazal polip, burun ve sinüs boşluklarının içini döşeyen örtü olan mukozadan kaynaklanan, soluk pembe renkli ve kötü huylu olmayan oluşumlardır. Toplumdaki erişkin kişilerde burun polibinin görülme sıklığı yaklaşık %1-4′ dür.
Burun Polibinin Belirtileri Nelerdir?
Nazal polip, sinüs ağzını tıkamadığı sürece ya da büyük boyutlara ulaşmadıkça genellikle belirti vermez. Ancak polip sinüs ağzını tıkarsa, bu boşluk içinde üretilen mukus salgısı dışarı çıkamaz ve sinüs içerisinde koyulaşarak enfeksiyona neden olur. Ayrıca çok büyük polipler burun boşluğunu doldurarak, burun tıkanıklığı, horlama, koku alma bozukluğu, ağız kuruluğu, boğaz ağrısı ve geniz akıntısı gibi belirtilere neden olabilir.
Nazal Polip Neden Olur?
Burun poliplerinin nedenleri arasında alerji, astım, genetik yatkınlık ve kronik sinüzit rol oynamaktadır. Burun içerisinde meydana gelen kronik bir inflamasyon sonucu burun mukozasında ödem ve daha sonrasında içerisinde yoğun sıvı birikimi olan polip adı verilen yapılar oluşur.
Nazal Polipler Nasıl Tedavi Edilir?
Nazal poliplerin tedavisinde ilaç tedavisi ya da ameliyat tedavisine başvurulur.
Medikal Tedavi
Burun poliplerin büyük çoğunluğu burun içine uygulanan ya da ağız yoluyla alınan kortikosteroid içeren ilaç tedavisi ile küçülür. Böylece burun tıkanıklığında düzelme, koku almada artış, burun akıntısında azalma gibi yaşam kalitesini artıran bir iyileşme gözlenir. Eğer burun polibine eşlik eden alerjik nezle ya da astım varsa antihistaminik gurubu ilaçlar da tedaviye eklenebilir.
Ameliyat Tedavisi
Bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Nazal polipler sinüs girişini tıkamış ve sürekli olarak enfeksiyona neden oluyorsa, burun boşluğunu tümüyle dolduran ve ilaç tedavisine cevap vermeyen polipler ameliyat ile alınmalıdır.