Baş Dönmesi Nedir?
Baş dönmesi ve denge bozuklukları sık görülen bir durumdur. Baş dönmesi aslında bir hareket yanılsamasıdır. Yani kişi var olmayan bir hareketi sanki varmış gibi algılar ve kendisinin ya da çevresinin hareket ettiğini sanır. Denge bozukluğu ise kişinin çevresine göre dengesini sağlayamaması durumudur.
Baş dönmesi ve denge bozukluğu, oldukça sık rastlanan ve kişinin hayat kalitesini bir oldukça bozan bir şikayettir. Daha çok orta ve ileri yaş grubundaki kişilerde görülür.
Baş Dönmesinin Nedenleri Nelerdir?
Baş dönmesinin en sık görülen nedeni iç kulakla ilgili hastalıklardır. Başa gelen sert darbeler sonucu kafatasında meydana gelen ve iç kulağı zedeleyen kırık ya da sarsıntı sonucu iç kulak kristallerinde yer değiştirme, baş dönmesi, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Bazı sinir sistemi hastalıkları da baş dönmesine yol açabilir. Beyin kanaması ya da beyin damarlarındaki tıkanıklıklar, multipl skleroz (MS), beyin tümörleri, parkinson hastalığı ve migren gibi hastalıklar dengenin bozulmasına neden olabilir.
Ayrıca kalp hastalıkları, şeker hastalığı, tiroit bezi hastalıkları, kansızlık, yüksek tansiyon, düşük tansiyon, şiddetli su kaybı da baş dönmesi nedenleri arasındadır.
Panik atak, anksiyete (huzursuzluk), stres, depresyon gibi psikolojik bozukluklar da baş dönmesine neden olabilir.
Baş Dönmesi Şikayeti Olan Hastada Tanı Nasıl Konur?
Altta yatan nedenin ne olduğunun anlaşılması için detaylı bir sorgulama, denge ile ilgili sistemlerin muayenesi, gerektiğinde iç kulağın işitme ve denge fonksiyonlarını ölçen testler, kafatası içindeki beyin ve beyincik gibi yapıların bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) görüntüleme gibi yöntemlerle incelenmesi ve kan tetkikleri gerekebilir.
Baş Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Baş dönmesi ve dengesizliğin tedavisi nedene yöneliktir. Baş dönmesine neden olan sebep ortadan kaldırıldığında hastanın şikayetleri de düzelir. Denge bozukluğu ya da baş dönmesi olan her hastanın mutlaka kalp, kulak burun boğaz ve sinir sistemi muayenesi yapılmalıdır.