Yüz Felci Nedir?
Yüz felci ya da fasiyal paralizi, yüzdeki mimik kaslarına beyinden uyarı getiren fasiyal sinirin çeşitli nedenlere bağlı olarak hasar görmesi sonucu yüzde hareket kaybı gelişmesi durumudur. Yüz felci aniden ortaya çıkabileceği gibi yavaş bir şekilde aşamalı olarak da gelişebilir.
Yüz Felcinin Nedenleri Nelerdir?
Fasiyal paralizinin nedenleri arsında kafa travması, beyin damar tıkanıklığı, baş ve boyun tümörleri, yüz sinirinde zedelenme gibi durumlar bulunmaktadır. Yüz felcinin en yaygın nedeni Bell paralizisi adı verilen durumdur. Bell paralizisi, yüzün sadece bir yarısını etkileyen, aniden ortaya çıkan ve nedeni bilinmeyen bir yüz felci türüdür. Daha çok yüz sinirinde ortaya çıkan ödem sonucu, sinirin içinden geçtiği kemikler arsında sıkışması sonucunda ortaya çıktığı düşünülür. Yüz felcinin bir başka ve daha ciddi bir nedeni ise inmedir. İnme sonucu beyinde yüz kaslarını kontrol eden sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu gelişir.
Yüz Felcinin Tanısı Nasıl Konulur?
Yüz felcinin tanısı için yapılan muayenede, hastanın kaş kaldırma, göz kırpma, gülümseme ve kaşları çatma gibi hareketleri yapması istenir. Bazen EMG (elektromiyografi), MRG ve BT gibi tetkikler ve kan testleri yapılabilir. Yapılan bu testler yardımıyla yüz felcinin nedeni anlaşılmaya çalışılır.
Yüz Felcinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yüz felcinin tedavisi altta yatan nedene göre belirlenir. Bell paralizisine bağlı gelişen yüz felci, hasta tedavi olsun ya da olmasın kendiliğinden tamamen iyileşme gösterir. Ancak yüz felci geliştiğinde ağız yoluyla kortikosteroid ve antiviral ilaçların kullanılması, tam iyileşme şansını artırmaktadır. Ayrıca fizik tedavi uygulamaları da yüz kasların güçlendirilmesine yardımcı olabilir.
İnmeye bağlı gelişen yüz felcinin tedavisi için öncelikle inmenin tedavi edilmesi gerekir. İnme yeni olmuşsa ve pıhtıdan kaynaklanıyorsa, pıhtının eritilmesine yönelik tedaviler uygulanır. İnmenin kalıcı hale gelmemesi için erken dönemde tedavi edilmesi çok büyük önem taşır.