Alerjik Rinit Nedir?
Alerjik rinit ya da saman nezlesi, burun içini döşeyen mukoza adı verilen tabakanın alerjen bir madde ile karşılaşmasından sonra ortaya çıkan, hapşırma, burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren bir durumdur. Alerjik rinit kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler.
Alerjik Rinitin Belirtileri Nelerdir?
Alerjik rinitin en sık görülen belirtileri, burun kaşıntısı, sulu burun akıntısı, hapşırık ve burun tıkanıklığıdır. Bunlara baş ağrısı, koku alma bozukluğu da eşlik edebilir.
Hastalığın Tanısı Nasıl Konur?
Hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve hikayesi alerjik rinitin saptanması için tanıda en önemli adımlardır. Alerjik rinitli hastalarda hapşırık, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı daha çok sabahları olur. Genellikle koku alma bozukluğu, horlama, geniz akıntısı, kronik öksürük, gözlerde iltihaplanma (konjuktivit) ve astım da bu şikayetlere eşlik edebilir.
Alerjik Rinitin Tedavisi Nasıldır?
Alerjik rinit tedavisinde öncelikle alerjiye neden olan alerjenden uzak durmalıdır. Ayrıca ilaç tedavisi ve aşı tedavisi de kullanılmaktadır. Tedavi için kullanılan ilaçlar kullanıldığı sürece etkilidir, ilaç kesildikten bir süre sonar hastanın şikayetleri tekrar ortaya çıkar. Bu ilaçlar ağız yoluyla ya da buruna uygulanan sprey şeklindedir.